AUTOESTIMA SOCIAL
Dins dels defectes que podem tindre en l’àrea d’autoestima social els més comuns són la recerca d’aprovació externa i la falta d’assertivitat. Anem a analitzar-les:
Recerca d’aprovació externa
Un dels defectes més comuns que destrueïxen l’autoestima és la necessitat d’aprovació dels altres, ja que anteposem l’opinió que tenen els altres de nosaltres a la nostra pròpia.
En primer lloc hem d’entendre que la recerca d’aprovació externa és un desig més que una necessitat, a tots ens agrada que ens lloen.
La societat en què vivim reforça la recerca d’aprovació com a forma de vida:
- Missatges familiars: els xiquets necessiten l’autorització dels seus pares per a tot el que fan.
- Missatges escolars: en el col·legi hem de demanar permís per a tot.
- Missatges institucionals: l’estat ens marca unes normes que hem de complir.
- Missatges socials: els periòdics, els anuncis, la ràdio, ens envien continus missatges que ens estimulen a la recerca d’acceptació. Per exemple., les cançons: “Sense tu no sóc res”, “Si tu te’n vas”, “Em fas sentir un home”.
És impossible agradar a tot el món, sempre hi haurà algú en contra del que fem o diem.
Si pensem que la possibilitat de crítica és una realitat, l’acceptem i esperem, deixarem de considerar que el rebuig d’un pensament nostre implica el rebuig de la nostra persona.
*Exercici: veurem que inconvenients té la recerca d’aprovació.
INCONVENIENTS |
Col·loquem la responsabilitat en l’altre |
No hi haurà canvis en el nostre comportament (por) |
Evitarem córrer riscos |
Autocompassió i heterocompassió |
Els altres han d’ocupar-se de nosaltres: ens tornem mimats, protegits i manipulats |
Culpabilitzar a l’altre |
Creus que eres un “farsant”, que si els altres saberen com eres realment et rebutjarien |
Falta d’independència |
*Exercici: Analitza com afecta el tindre fibromialgia a la nostra necessitat d’aprovació externa.
Tècniques per a millorar la necessitat aprovació externa
- Respon a les crítiques amb “tu” i no amb “jo” (necessitat de defendre’t). Ex: ton pare et diu: no hauries d’haver deixat el teu treball (molt enfadat), resposta incorrecta: “Ho he fet (jo) perquè…”, resposta correcta: “Estàs enfadat (tú), i no penses com jo, no obstant això és la decisió que he pres”.
- Si algú tracta de manipular-te i baixar la teua autoestima dius el que penses en veu alta: “T’agradaria que canviara d’opinió, però no vaig a fer-ho (et reafirmes en la teua opció)”.
- Agrair a l’altre la seua opinió. Ex: el teu marit diu: “no m’agrada que poses nerviosa amb el xiquet”. En compte de tractar de complaure’l li agraeixes que t’ho faça notar.
- Busca la desaprovació i tracta que no et moleste. Ex. Amb algú amb qui no coincideixes en política o religió trau el tema.
- Augmentar l’opinió que tenim de nosaltres mateixos per a no valorar-nos amb el que pensen els altres.
- Quan sents que et critiquen pregunta’t: “Em aniria millor si estiguera d’acord amb mi?” La contestació és no. De fet, les persones que et volen i valoren ho fan independentment que estigues d’acord amb elles.
- Accepta que molta gent no et comprén, igual que tu no comprens a molta gent.
- Pren decisions xicotetes: compra roba o objectes sense consultar amb ningú.
- Quan afirmes alguna cosa deixa de buscar respatler en la teua parella o qualsevol altra persona amb frases del tipus: “No és així carinyet?”, “Veritat que estava bo Julio?»
- Deixa de buscar excuses.
- Observa les conversacions en què participes i mesura el temps que parles tu i els altres. Treballa en parlar un poc més.
- Fixa’t quantes frases afirmatives pronuncies i quantes en interrogació. Ex: “Quin bon dia fa, no?”.
- Sé assertiu.
Falta d’Assertivitat
L’assertivitat és l’habilitat d’expressar els nostres desitjos i necessitats d’una manera clara, franca, oberta, directa i adequada, aconseguint dir el que volem sense atemptar contra els altres.
Les persones no assertives tenen problemes en les seues relacions interpersonals perquè anteposen les necessitats dels altres a les pròpies i això al final disminueix el seu nivell d’autoestima. A més se senten dominats per la culpa.
FUENTE:
Guía Fibromialgia: Talleres Psicológicos. (Alejandra Martín Fernández. Psicóloga de Avafi)
TRADUCCIÓN A VALENCIANO: Karmeta (original castellano en la GUÍA citada)
Por Admin
[…] Autoestima Social […]