PERFECCIONISME
La idea de perfecció és una il·lusió per a l’home. No existix en l’univers, és un concepte que no coincidix amb la realitat. Tot el que ens rodeja es troba en el “Terme mitjà”: ningú és tan guapo, ni tan bo, ni tan llest, ni res és tan bonic, etc. A més totes les activitats, habilitats, idees, etc. es poden millorar.
Si som perfeccionistes tindrem una baixa autoestima perquè ens estarem comparant amb un ser ideal que mai podrem aconseguir.
*Exercici: Fer una llista amb els avantatges i inconvenients de ser perfeccionista.
AVANTATGES |
INCONVENIENTS |
Tractaré d’obtindre un resultat excel·lent
|
|
Exercici: Intenta analitzar de quina forma ha pogut influir i influïx el perfeccionisme en el fet de patir un trastorn de dolor crònic com la Fibromialgia.
AUTOCRÍTICA
L’autocrítica són les frases automàtiques, de vegades inconscients, que ens diem a nosaltres mateix i que augmenten les nostres emocions negatives (tristesa, ràbia, por, etc.). Ens convertim en el nostre pitjor enemic i eixa actitud només ens ajuda a sentir-nos pitjor i a bloquejar-nos i no passar a l’acció. Les persones perfeccionistes són molt crítiques amb elles mateixes i amb els altres.
Frases del tipus: “No valc res”, “tot ho faig malament”, “sóc un inútil”, etc., serien ressorts que es disparen en la nostra ment.
Si durant anys hem practicat uns mals hàbits mentals que han contribuït a crear una baixa autoestima, hem de tindre en compte que el canvi no serà immediat. Hi haurà per tant que dur a terme un esforç sistemàtic i constant per a resoldre el problema.
Un mètode per a reconéixer els pensaments autocrítics i ajustar-los a la realitat és la tècnica de la doble columna. Hem d’escriure els nostres pensaments (columna autocrítica), perquè passen a la consciència i puguen ser refutats des de la raó (columna autodefensa).
Per exemple:
AUTOCRÍTICA |
AUTODEFENSA |
“No servisc per a res” | Favades servisc per a moltes coses!: sóc capaç de… |
“Sempre arribe tard” | A vegades arribe tard, el problema és que… |
“Estic grossa perquè no em guarde” | És veritat que he engreixat uns quilos últimament la causa és…, la qual cosa he de fer és… |
La crítica interior té un fort impacte sobre la nostra autoestima:
- “És inútil, per a què?”-Ens dissuadix d’intentar-ho
- “No funcionarà”-Inquietud
- “No vàlua res”-Desvaloració
- “No ha servit per a res”- Dissuadix de tornar a començar
- “No és suficient”- Insatisfacció
*Tasca per a casa: tracta d’estar més atent als teus pensaments autocrítics durant esta setmana, anota’ls i busca la seua resposta racional.
CLAUS PER A SUPERAR EL PERFECCIONISME
Ara que tenim clar com és de perjudicial el perfeccionisme i com afecta nostre dolor crònic, tractarem de millorar-ho:
- Serem imperfectes. Simplement abaixarem el llistó i tractarem de fer les coses mal, per a comprovar que no succeïx res. Si ens habituem a fer les coses un poc pitjor del que les fem podrem comprovar que també ens poden produir certa satisfacció i amb el temps es convertirà en molta satisfacció. Exemple: “Si no net el bany cada dia no passa res, no agafem una infecció, ningú en casa es dóna compte i tinc més temps per a fer alguna activitat d’oci que em siga gratificant”.
*Tasca per a casa: Esta setmana realitza alguna cosa mal a propòsit i analitza les seues conseqüències. Per exemple., arriba vesprada a una cita, no faces el sopar un dia, etc.
- L’efectivitat no es relaciona amb la satisfacció. Hi ha moltes activitats del dia a dia que ens produïxen molta satisfacció i que no requerixen cap habilitat. Per exemple: menjar-nos una taronja sucosa, passejar per la platja, etc. Quan estem aprenent a fer quelcom, i encara cometem molts errors podem sentir-nos molt satisfets per estar intentant-ho. Per exemple: quan aprenem a cuinar i fem nostra primera truita ens sap a glòria encara que estiga cremada o seca Hem sigut capaços de fer-la i això ja és un èxit!
- El perfeccionisme no existix i no és possible. Et sentiràs millor i el teu autoestima augmentarà si acceptes els teus límits i et fixes uns objectius més abastables.
*Tasca per a casa: Mira a tu al voltant i observa els objectes i persones que et rodegen, tot pot millorar-se.
- Hem de reforçar-nos (premiar-nos) pels èxits aconseguits, encara que siguen millorables i no picar-nos pel no aconseguit.
FUENTE:
Guía Fibromialgia: Talleres Psicológicos. (Alejandra Martín Fernández. Psicóloga de Avafi)
TRADUCCIÓN A VALENCIANO: Karmeta (original castellano en la GUÍA citada) :
Por Admin
[…] que tenim clar com és de perjudicial el perfeccionisme i com afecta nostre dolor crònic, tractarem de […]
[…] que tenim clar com és de perjudicial el perfeccionisme i com afecta nostre dolor crònic, tractarem de […]